Haptonomie en Haptotherapie

Haptonomie is een visie op de mens waarbij het draait om het gevoel. Je gevoel, je gevoelsleven en de gevoelsmatige wisselwerking met de mensen rondom je en je omgeving staan centraal. Haptotherapie is therapie op basis van deze haptonomische mensvisie.

In haptotherapie leer je je gevoel kennen. Je ervaart hoe je je verhoudt tot anderen. Je ontdekt dat je aan het contact met anderen zelf vorm kunt geven.

Het maakt je gelukkiger wanneer je stilstaat bij wat er in je omgaat en wanneer je kunt luisteren naar dat gevoel. Dit gevoel kun je meenemen in het contact met de mensen om je heen. Je leven gaat er dan steeds meer uit zien zoals jij dat wilt.

Je lichaam is een belangrijk instrument dat vertelt hoe het met je gaat. Velen van ons vergeten dat, omdat we eraan gewend zijn geraakt vooral op ons verstand af te gaan. We herkennen de signalen van ons lichaam vaak niet meer. We nemen de tijd er niet voor of zijn er niet mee opgevoed. Je kwetsbaar opstellen of over je gevoelens praten is in weinig families gebruikelijk. Toch heeft iedereen het in zich om dat te leren.