Helpt het?

Het antwoord is ja: haptotherapie helpt je weer in beweging te komen wanneer je bent vastgelopen.
Bij veel reguliere therapieën ligt de focus op cognitie en gedrag. Er wordt gekeken naar hoe je denkt, wat de gedachten zijn en hoe je denkwijze je gedrag bepaalt. Als je andere gedachten oefent, ga je je ook anders gedragen. Deze therapieën werken helaas niet voor iedereen.

Haptotherapie werkt naar je gevoel toe, in plaats van naar je hoofd. Je houdt je bezig met wat in je omgaat, wat je voelt in je buik en je lijf en welke emoties daarbij horen. Je gaat accepteren dat jij op jouw manier contact maakt. In de sessies gaan we ook andere manieren ontdekken en uitproberen. Zo wordt je lijstje van gedragsmogelijkheden uitgebreid. Daardoor voel je meer vrijheid. Al doende werk je vanuit jezelf naar de anderen. Je wordt minder geleefd en je gaat zelf vorm geven aan je leven.

Haptotherapie gaat uit van het positieve in de mens; wat je al kunt hoef je niet meer te leren. Je gedrag is niet verkeerd, het is zoals het is. Je probeert dat te accepteren. Je had dat gedrag misschien nodig om je staande te houden en nu is het tijd om er iets anders naast te zetten. Haptotherapie is gericht op het aanspreken van een vermogen dat al in je ligt. Het vermogen om zelf te kunnen herstellen.

“Ik liep vast op m’n werk. Zo begon het. Al doende ontdekte ik dat ik mensen heel ver bij me vandaan weet te houden. Het leek alsof er een harde, koude kant in me zat en een zachte, warme kant. Zo voelde het. Dat was wel even schrikken. Na een tijdje zijn de beide kanten dichterbij elkaar gekomen. Ik heb dat harde, koude nu minder nodig. Ik hoef anderen niet te kleineren om mezelf goed te blijven voelen. Dat is ook goed voor mijn relatie met m’n vrouw geweest. Ik kan de dingen veel beter laten voor wat ze zijn. Ik maak me minder druk over dingen waar ik toch geen invloed op heb. Gedoe op Facebook enzo, hoeft niet meer. Ik voel me echt meer in evenwicht. Erg prettig.” Man 36 jaar.

“Ik wilde graag een gelijkwaardiger relatie met mijn man. Hij kan soms nogal overheersend zijn, veeleisend. Na een paar keer oefenen lukte het me anders te reageren dan voorheen. Ik voelde me daardoor geen slachtoffer meer, hoewel dat nu erger klinkt dan ik bedoel. Ik laat nu zien dat ik hem serieus neem, dat ik van hem hou, zonder dat ik mezelf kleiner maak. Onze relatie is daardoor verbetert, we werken tegenwoordig zelfs samen!” Vrouw 41 jaar.