De praktijk

Iedereen ontwikkelt zich op zijn eigen manier. De een groeit snel, een ander neemt er wat meer tijd voor. Gedurende het leven maak je goede en slechte tijden mee. Die hebben je gevormd tot wie je nu bent. En dat is goed. Dat is mijn uitgangspunt. Maar je leven ziet er, om wat voor reden ook, op dit moment niet uit zoals jij dat wilt.

Samen kijken we hoe je nu in het leven staat. Wat beweegt je? Dat ontdekken we tijdens de intake. De intake bestaat uit een gesprek en ervaringsoefeningen waarbij je lijf aan bod komt. Hieruit volgen heldere, concrete doelen waaraan we gericht gaan werken. Door goed te voelen, ontdekken we welke kant je op wilt, en wordt de kans groot dat je stap voor stap je doel bereikt.

 

Je bereikt het grote doel met een reeks kleine stappen. (Tao Te Ching)

 

De verschillende ervaringsoefeningen noemen we in de haptotherapie “positiebepaling en aanraking”.

Positie bepalen doe je eigenlijk de hele dag zonder er bij stil te staan. Je beweegt je door de winkel op een bepaalde afstand van anderen, je kiest een bepaalde plaats in de ruimte wanneer je ergens moet wachten, enz. In de praktijk bij mij lijkt het soms een spel. Wat verandert er wanneer ik voor je ga staan of als je naast mij komt staan? Wat voel je in je lijf? Wanneer voel jij je wel of niet op je gemak? Wat zegt je hoofd en wat zegt je lijf? Weet je je grenzen aan te geven? Houd je mensen graag op afstand, of juist niet?

Aanraken klinkt spannender dan het is. Aanraken is de meest directe vorm van communicatie die we kennen. Als baby hebben we er al kennis mee gemaakt. Later zijn we het vaak een beetje verleerd. Een huisarts, fysiotherapeut, kapper, sportmasseur, ze raken je aan met als doel je gezondheid en welbevinden te vergroten. Dat is hier niet anders. Het aanraken is een natuurlijk middel dat je helpt je beter bewust te worden van je lijf en wat er in om gaat. Je komt beter te weten wat je nodig hebt om het evenwicht tussen wat je denkt en wat je voelt te herstellen. Het aanraken spreekt waar woorden tekort schieten.