Ken jij je grenzen?

Zeg jij vaak ja en heb je daar achteraf spijt van?
Heb je te maken met narcisme in je naaste omgeving, of wordt je zelf wel eens narcistisch genoemd en wil daar beter mee om leren gaan?
Vind je het lastig jezelf te blijven of je leven te bepalen?
Dan is het handig goed te leren voelen waar precies je grenzen liggen en deze aan te geven.
Haptotherapie kan jou daarbij helpen.
Voor meer informatie over haptotherapie, klik hier.
Wil je liever persoonlijk contact? Klik hier.

“Ik kwam erachter dat mijn vader narcistische trekken heeft. De overname van het bedrijf liep daardoor spaak. Ook mijn gezin had nogal te lijden onder zijn regime. Het was heel moeilijk daarmee om te gaan. Er wordt steeds over je heen gewalst, mijn vrouw voelde zich bedreigd, ik kon niet verder met het bedrijf, kortom, ellendig. Maar ik heb mijn ruggengraat en rust ontdekt, nu geef ik duidelijk aan wat wel en niet kan. Dat paal en perk stellen gaat me steeds makkelijker af. Ik hoef geen speelbal meer te zijn. Ik voel nu dat ik in staat ben mijn eigen leven te leiden. Het gezin voelt zich beschermd en we zien de toekomst weer positief tegemoet.” Man 42 jaar.

“Ik voelde me voor iedereen om me heen verantwoordelijk. Er kwam toch steeds zo veel op me af. Ik kwam helemaal in de knel, er was geen bal meer aan, vond ik. Vragen van werk, kinderen, schoonfamilie, mijn man. Op alle vragen zei ik ja. Nooit nee, het kwam gewoon niet bij me op dat zoiets kon. Na een paar keer werd me duidelijk dat ik mijn grenzen niet aangaf. Ik voelde het wel wanneer iets te veel gevraagd was, maar ik cijferde mezelf weg. Toen heb ik een keer voorzichtig aangegeven op het werk dat ik die dag liever niet werkte, dat het te veel werd. Tot mijn verbazing was het geen probleem. Vanaf dat moment durfde ik steeds beter te zeggen of ik wel of niet kon werken. Heel apart, maar ik begon mezelf daardoor eigenlijk veel leuker te vinden…” Vrouw 38 jaar.