Rust in je hoofd en je lijf

Ervaar je onrust in je hoofd of in je lijf?
Mis je rust in je leven?
Haptotherapie kan dan helpen.

Rust in je hoofd en je lijf voelen door haptotherapie. Klinkt goed, maar ook wat zweverig. “Hoe kan ik mezelf door haptotherapie zoveel rustiger en daardoor beter gaan voelen?” denk je wellicht.

In de praktijk ervaring op doen tijdens een vaardigheidsoefening of aanraking is natuurlijk het best, maar ik begrijp dat je graag iets meer wil weten, zodat je weet of deze therapievorm bij je past. In therapie gaan, al is het vaak maar voor korte tijd, is toch een hele stap. Wel een goede stap trouwens, want het kan je leven een stuk makkelijker maken.

In haptotherapie ga je, samen met mij, leren je meer te openen voor je gevoel. Je steeds bewuster worden van wat je waarneemt in je lijf.  Je gevoel is namelijk datgene wat er in je lijf gebeurt. Dat is dus niet zweverig. Soms is je gevoelswereld een  gevaarlijk gebied geworden. Niet voor niets heb je jezelf, onbewust, aangeleerd om daar vandaan te blijven. Het is dan niet vreemd dat geleidelijk je voelend vermogen is verminderd. De tijd nemen en naar je lijf luisteren is moeilijk geworden. Meestal heb je een goede manier gevonden om er ver vandaan te blijven: bijvoorbeeld piekeren, rationaliseren, hard werken, sporten, altijd bezig blijven met huishouding, klussen of opgeslokt worden door je hobby, zorgen voor anderen, ect. In ieder geval heb je een strategie ontwikkeld om niet stil te hoeven staan bij jezelf of hoe jij je voelt. In beweging blijven, dat is jou op het lijf geschreven. Dat in beweging blijven kan voelen als een vorm van onrust. In je hoofd, of in je lijf, of allebei.

Wanneer wij samen een ervaringsoefening doen, bijvoorbeeld een aanraking, dan merk je heel duidelijk hoe jou lijf reageert wanneer ik mijn hand of handen op je rug leg. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je eerst heel gespannen bent en dat je alleen mijn hand ervaart als een warme of koude hand op je rug. Je denkt erbij: “Wat wordt er nu van mij verwacht,” of: “wat een slome en trage toestand, wat gaan we doen?” Die gedachten horen er bij, die heb je nu eenmaal.  Je kan je gedachten en gevoelens gewoon benoemen en ik reageer daar op.  Meestal is het zo dat die hand na een tijdje anders aanvoelt. Dat je wat méér gaat voelen. Ieder mens is uniek, dus het verloopt nooit precies zoals ik nu omschrijf, maar  je merkt bijvoorbeeld dat je na een poosje de hele hand voelt, de koude hand is warmer geworden, of je merkt dat ik ook bij die hand hoor. Het kan ook zo zijn dat je je  gesteund, getroost, gerust gesteld, rustiger of meer ontspannen voelt. Dat komt doordat je niet alleen, maar in contact met mij op zoek gaat naar wat je lijf je vertelt. Zo krijg je zicht op wat er in je omgaat.  Dit soort ervaringen zijn de eerste stappen naar een rustiger gevoel in je lijf en je hoofd. Stappen die nodig zijn om naast beweging ook rust te  kunnen vinden en ontspannen door het leven te gaan.

Voor meer informatie over haptotherapie. Klik hier.
Wil je liever persoonlijk contact? Klik hier.

“Het is alsof ik een handleiding van mezelf heb gevonden, handig joh!” Vrouw 37 jaar.

“Mijn innerlijke onrust kwam voort uit ervaringen uit mijn jeugd. Ik voelde me eigenlijk altijd alert en onveilig. We zijn aan de slag gegaan, niet zozeer met vroeger, maar in het nu. Ik ben soms nog steeds wel onrustig hoor, maar er zijn nu ook dagen dat ik me echt rustiger en vertrouwder voel met mensen om me heen. Ik weet ook steeds beter hoe ik mezelf tot rust kan brengen wanneer het weer de kop op steekt.” Vrouw 26 jaar.