Openen

Opgroeien, ontplooien, openen, sluiten en afsluiten. Het lijkt in de natuur vanzelf te gaan, maar het is een subtiel proces waar warmte, licht, water, voeding en een beschutte omgeving bij komen kijken. En eigenlijk is dat voor mensen niet anders. Wat je nodig hebt om je te kunnen openen en hoe schadelijk het voor je kan zijn wanneer je jezelf helemaal afsluit probeer ik je uit te leggen.

Ontplooien kun je in veiligheid.

Om je als mens goed te kunnen ontplooien, is het nodig dat je in een veilige omgeving opgroeit. Dat je als baby aandacht, warmte en liefde, eten en drinken krijgt en getroost wordt op de momenten dat het nodig is.  Wanneer je met deze ingrediënten bent opgegroeid tot (jong)volwassene kun je vaak wel tegen een stootje. Tegenslag is moeilijk, maar natuurlijk. Na vallen komt troost en sta je weer op, zo heb je geleerd dat je kunt vertrouwen op de mensen om je heen en dat je niet overal alleen voor staat. Als (jong) volwassene merk je hoe fijn het is om vriendschappen en relaties aan te gaan, je kunt je zonder weerstand openen voor anderen en wanneer het niet goed voelt, dan merk je dat snel genoeg. Dat is dan vaak pijnlijk en moeilijk, maar daar ga je doorheen en het is meestal geen belemmering om anderen te ontmoeten.

Lang niet iedereen krijgt de hierboven geschetste ideale levensloop voorgeschoteld. Voor de meesten van ons is het allemaal toch net goed genoeg geweest om je met enige tevredenheid door het leven te kunnen bewegen of te worstelen. Soms zijn de schrammen en deuken die je in een relatie oploopt beschadigend of intens verdrietig. Dan is een periode van rouw en herstel nodig voordat je weer de mogelijkheid voelt je te openen voor contact met een ander. Zo’n periode van rouw kan lang duren en belemmerend zijn voor je functioneren. Een poosje ondersteuning via haptotherapie maakt deze tijd veel beter te dragen. Je komt makkelijker weer op de been, je voelt je gesterkt.

Afgesloten raken en niet meer kunnen openen is een risico voor je gezondheid.

Maar wat als je met aanzienlijk minder goede opvoedingsingrediënten bent  opgegroeid?
Wanneer je jezelf niet meer of onvoldoende kunt openen voor contact met jezelf en ook niet voor een ander?  Wanneer je geen ruimte (meer) ervaart om te genieten of te groeien?
Wanneer mensen niet dichtbij jou kunnen komen, omdat je niet (meer) weet of je een ander kunt vertrouwen.
Wanneer je wel verlangt naar open kunnen staan voor nabijheid en genieten, dan is het tijd om hulp te zoeken. Het is heus helemaal normaal om in moeilijke tijden een poosje stil te vallen en je niet te kunnen openen, maar wanneer dat te lang duurt, dan wordt je wereld klein en ligt depressie op de loer.
Depressieve gevoelens hangen nauw samen met het (tijdelijke) onvermogen je te openen, waardoor je het contact met jezelf (tijdelijk) kwijtraakt. Je weet niet meer waarvoor je het doet, je ervaart het leven als zinloos, je voelt je afgesloten. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Het gevoel van basisveiligheid en zelfvertrouwen is nodig om je te kunnen openen.  In haptotherapie krijg je de kans opnieuw vertrouwd te raken met basisveiligheid en zelfvertrouwen door gesprek, ervaringsoefeningen en aanraking in een veilige omgeving. De deur staat voor je open. Voel je vrij contact op te nemen.

Plaats een reactie